In de boksring van het levenIk hoorde een MMA vechter zeggen: “Ik sta bij mijn gevechten in een kooi maar ik zie die kooi als de ring van het leven”. Ik vond dat een prachtige metafoor voor organisaties. Eigenlijk sta je met je organisatie ieder dag in de ring van het leven. Of je nu werkt in het bedrijfsleven, onderwijs of zorg. Je beleeft momenten van geluk maar er is ook veel struggle. Mensen die weten hoe het in de (vecht)sport eraan toe gaat, maken de vergelijking vaak. Het lijkt op een boksring. Je voelt je tijdens “het gevecht” sterk, maar het zit ook tegen. Je komt jezelf dan tegen, net als in een echt gevecht. Dat heeft z’n weerslag op je gevoel van zelfvertrouwen. Hoe je daarmee omgaat, is allesbepalend.

Je kunt nog harder gaan trainen dan je al deed. Hopend dat je dat nare gevoel van tegenslag en verlies niet meer tegenkomt. Je kunt ook analyseren waar je staat. Luisteren naar jezelf en de mensen om je heen. Jouw team. Mensen die jij hebt uitgekozen. Mensen die jou kennen. Mensen die weten waar je goed in bent maar ook wat jouw valkuilen zijn. Zij herkennen die. Zien ze eerder dan jijzelf. Want jij bent heel hard aan het werk. Je hebt alleen maar focus op het doel. Winnen!

Als jouw team om je heen staat. Als jij echt met jouw dierbare mensen in contact staat. Dan kan het niet mis gaan. Vaak zie je dat vechters het contact met zichzelf en hun team kwijt raken op het moment dat ze verliezen. Ze gaan nog harder werken. Nog harder beuken. En dan… dan raken ze overtraind. Voor mensen die ooit bij zichzelf of bij een ander dat gevoel van overtrainen hebben meegemaakt, ik spreek ook uit eigen ervaring, weten hoe verloren je je dan voelt. Het is te vergelijken met een burn out. Er is geen energie meer over. Niets lukt nog. Alles wat je oppakt valt uit je handen. Je hebt geen kracht in je lichaam. En het erge is dat dit ook op je geest, je spirit, een vernietigende uitwerking heeft.

In de boksring zien we de bokser. De vechter. De kampioen. Maar rondom die ring staat altijd een trainer, een coach, een fysiotherapeut. In de zaal zitten familie en vrienden. Een goede topsporter heeft ze allemaal dicht bij zich. Daarin investeren is echt de moeite waard!

Heb jezelf lief. Maar voel zeker zoveel liefde voor het team en de mensen die iedere dag om je heen staan.Jobra helpt opdrachtgevers:

  • hun betekenis te ontdekken en zichtbaar maken;

  • zichzelf strategisch te versterken;

  • zich te verbinden met de samenleving;

  • de organisatie (opnieuw) op de kaart zetten.


benieuwd waar wij jou mee kunnen helpen? Neem contact op