NIEUW jaarAls iets nieuw is spreekt het aan. Nieuw is beter dan oud. Een nieuwe auto, een nieuw huis, een nieuwe jas, een nieuwe TV…. Maar ook: Een nieuwe baan, een nieuwe echtgenoot, een nieuwe neus, een nieuwe uitdaging…. Wat is dat toch dat ons zo aanspreekt in de beleving van “nieuw”?

Is er iets mis met het bestaande? Het heden? Of zoals dat in de mindfulness genoemd wordt “het nu”?

Natuurlijk kun je genieten van die nieuwe winterjas als de oude er niet meer uitziet. Is een TV die uitgaat middenin je favoriete Netflixserie een ramp en kan een nieuwe partner in je leven echt een verademing zijn.

Toch is het belangrijk erbij stil te staan dat echte vernieuwing bij jezelf zit. Studies tonen aan dat vernieuwing van spullen zowieso maar een geluksbeleving opleveren van soms maar enkele uren. Die nieuwe auto went snel en die modieuze jas zit al snel minder lekker dan die oude vertrouwde.

In zijn boek “Gelukkig zijn kun je leren” schrijft Martin Seligman, Amerikaanse psycholoog en onderzoeker op het gebied van positieve psychologie: “Als je echt gelukkiger wilt worden moet je werken aan je interne omstandigheden. Het is namelijk onze manier van denken die bepaalt of we gelukkig zijn, niet dat mooie huis, dat betere lichaam of die hogere status”.

Kortom genieten van het oude. Accepteren van wat er al is. En vooral omarmen wie jezelf echt bent. Je daar oprecht gelukkig mee voelen. Vanuit dat besef op zoek gaan naar het moois dat in de wereld voor je ligt. Daar zit een groot potentieel van echte vernieuwing. Ik wens iedereen een heel gezond en gelukkig NIEUW jaar!Jobra helpt opdrachtgevers:

  • hun betekenis te ontdekken en zichtbaar maken;

  • zichzelf strategisch te versterken;

  • zich te verbinden met de samenleving;

  • de organisatie (opnieuw) op de kaart zetten.


benieuwd waar wij jou mee kunnen helpen? Neem contact op