Project omschrijving

Vernieuwen van de positionering

Het Montessori College Twente staat aan de vooravond van de vernieuwing van haar missie en visie en daaronder gelegen strategische doelstellingen voor de komende vijf tot tien jaar. De school heeft een uitstekend pedagogisch klimaat en de tevredenheid is goed bij leerlingen, ouders en leerkrachten.

Er is echter onduidelijkheid over de identiteit. Wie zijn we? Wie willen we zijn? Hoe doen we dat? Hoe vertellen we dat? Jobra is gevraagd om deze belangrijke vragen te helpen beantwoorden in een traject dat is opgezet om de betekenis – het hart en de ziel van de organisatie – te vinden en van daaruit vernieuwing in gang te zetten.

 

Eigen identiteit

Als Montessori-school onderscheidt het Montessori College Twente zich al van de andere middelbare scholen in Hengelo en omgeving. Echter, er is meer dat deze school bijzonder en goed maakt en dat kan veel meer uitgedragen worden. Deze eigen identiteit moet sterker neergezet worden en het vernieuwingstraject bestaat dan ook uit verschillende workshops waarbij het team maar ook leerlingen en ouders aan de slag gaan met het ontdekken, bepalen en uitdragen van de nieuwe identiteit.

 

Uitkomsten

In twee sessies van de workshop Wouldn’t it be great if…© zijn teamleden en ouders aan de slag gegaan met verschillende thema’s – zoals het Montessori-principe, verbinding met de omgeving en communicatie – waarover ze vragen beantwoord t hebben over hoe het nu gaat, wat er beter kan en wat de droom is. Met de uitkomsten hiervan heeft Jobra een praktisch overzicht gemaakt van aandachts- en verbeterpunten, met daarbij diverse inspiratiebeelden.

Met een groep van ongeveer 30 leerlingen heeft Jobra de workshop Reclame maken voor jezelf© gedaan. Tijdens deze workshop werden leerlingen uitgedaagd om hun eigen reclameposter voor het Montessori College Twente te maken. Waarmee overtuig je huidige achtstegroepers om te kiezen voor het Montessori College Twente? Dat kunnen leerlingen zelf het beste zeggen; zij zijn de ervaringsdeskundigen. Een briefing aan de vormgevers van Jobra heeft geleid tot een serie prachtige posters die tijdens de open dag gelijk gebruikt zijn.

Les voor het leven

De kernwaarden van de school – ambitieus, betrokken, creatief, dynamisch en eigenwijs – vormen het fundament onder het Montessori College Twente en samen met de uitkomsten van de workshops Wouldn’t it be great if…© en Reclame maken voor jezelf© leiden ze tot de payoff (motto) van de school.
Juist in de jaren dat ze naar het vervolgonderwijs gaan, zijn jongeren zich sterk aan het ontwikkelen. Een groot deel van die tijd brengen ze door in de schoolomgeving en dus zijn de mensen die daar werken belangrijk en bepalend voor die fase van het leven, en vaak ook nog daarna. Als school en dus als team, kan je van grote betekenis zijn voor je leerlingen en het Montessori College Twente kan dit besef meenemen in de vernieuwing van het onderwijsklimaat op school.
De payoff voor het Montessori College Twente is dan ook: ‘Les voor het leven’ .

Uitrol positionering

Jobra is, in navolging van de uitkomsten van de verschillende workshops, betrokken geweest bij de uitrol van de nieuwe positionering van het Montessori College Twente. Zo heeft het beeldmateriaal dat gebruikt werd een update gehad middels nieuwe fotografie, is de informatiebrochure volledig vernieuwd en zijn er banners ontworpen. Verder heeft ook de ‘promotiekleding’ een verandering ondergaan: hier is de nieuwe payoff in verwerkt. Al deze producten zijn meteen in gebruik genomen tijdens de open dag die in januari 2017 heeft plaatsgevonden.

 

Doorvertaling

Als vervolg stappen op het traject voor de vernieuwing van de positionering van het montessori college Twente, hebben wij gekeken hoe wij zo goed mogelijk het verhaal van de school kunnen vertalen naar het interieur. Door middel van Storytelling in the Building© hebben wij met een team van ontwerpers een ontwerp neer gezet dat laat zien waar het Montessori College Twente voor staat.

”Wij geven jongeren mee wat hen veder helpt in het leven”